Kalajokiseudun Maaseutuelämyksiä

Reseptit

Herkulliset lähiruokareseptit julkaistaan viikottain.

Viikon 39 lähiruokaresepti

KARPPAAJAN ÄIJÄAAMIAINEN

Espanjalaistyylinen peruna-savulohimunakas ja possun kylkisiivu on kunnon äijäruokaa, jolla karppaajatkin herkuttelevat. Perinteisen pekonin (tarkistapa ensi kerran pekonipakkauksesta valmistusmaa) tilalla paistetaan reilun paksua ja mehevää Pöntiön viljapossun kylkisiivua. Lisäksi Toholammin punaista maitoa ja vahvaa kahvia. Sydäntautiliitto paheksuu, mutta tällä satsilla edellisillan juhlinnan jälkitilakin helpottaa takuuvarmasti.

Peruna-savulohimunakas

» 50 g Toholammin meijerin voita
» 3 keitettyä kalajokista perunaa kuutioituna
» 1 keskikokoinen sipuli silputtuna
» 100 g Kala-Kallen tai Birkalan savukirjolohta pilkottuna (tilliä silputtuna vaikka se
   ei äijäruokaan kuulukaan)
» 4 Ojan kanalan munaa
» pippuria myllystä
» 400 g Pöntiön viljapossun kylkisiivua
» suolaa maun mukaan

Sulata voi pannulla ja lisää perunat sekä sipuli, paista muutama minuutti. Riko perunoiden rakenne haarukalla karkeaksi. Lisää pilkottu kala. Vatkaa munien rakenne rikki, mausta pippurilla ja tilillä (suolaa ei tarvitse, koska savulohi on suolaista). Kaada munaseos pannuun ja paista muutama minuutti sekoitellen ja pannua ravistellen niin, että munakas ei tartu pannuun. Käännä munakas isoa lautasta apuna käyttäen ja paista vielä muutama minuutti. Nauti pannulla rapeaksi paistettujen possun kylkisiivujen kera.



Viikon 37 lähiruokaresepti

Maukas sienipannari iltapalaksi tai kevyeksi lounaaksi syntyy paikallisista aineksista ja itse kerätyistä metsäsienistä.

SIENIPANNARI

12 palaa

» 1 sipuli (hienonnettuna)
» 5 dl metsäsieniä (ryöpättynä ja hienonnettuna)
» 1 rkl ruokaöljyä
» 1 tl suolaa
» 1/4 tl mustapippuria myllystä
» 5 dl Toholammin Meijerin kevytmaitoa
» 3 kpl Ojan kanalan munaa
» 2 1/2 dl Tyngän Myllyn hiivaleipäjauhoja
» 1/2 dl tuoretta persiljaa (hienonnettuna)

Paista sipuli-sienisilppua öljyssä, kunnes neste on kokonaan haihtunut. Mausta seos suolalla ja myllystä rouhitulla pippurilla. Ota pannu levyltä ja anna jäähtyä. Sekoita maitoon munat ja jauhot. Lisää joukkoon sieniseos sekä persilja ja sekoita hyvin. Kaada seos voidellulla leivinpaperilla vuoratulle uunipannulle.

Kypsennä 225 asteessa noin 25 minuuttia, kunnes sienipannarin pinta on kauniisti ruskistunut. Tarjoa pannarin kanssa raikasta Helenan Herkkujen sipuli-kurkkusalaattia.



Viikon 35 lähiruokaresepti

Syksyn sienisato alkaa olla parhaimmillaan ja raikkaassa syysilmassa itse kerätyt sienet ovat parasta ja maistuvinta lähiruokaa. Sienimetsään voi lähteä koko perheen voimin ja päivän lopuksi säilöä sienet tai tehdä herkullinen piiras iltaherkuksi.

POSSUNLIHA - SIENIPIIRAS

Pohja:
» 100 g Maitokolmion voita
» 2 1/2 dl Tyngän Myllyn vehnäjauhoja
» 1 1/2 rkl persiljaa tai yrttejä oman maun mukaan, esim. meiramia
» 2 rkl kylmää vettä

Täyte:
» 250 g Pöntiön lihatuotteen jauhelihaa tai ylikypsää palvikylkeä
» 2 rkl maitokolmion voita
» 2 1/2 dl (n. 220 g) esikäsiteltyjä metsäsieniä, esim. tatteja, kantarelleja tai
   suppilovahveroita
» 1 (250 g) purjo
» 1/2 tl suolaa
» 1/2 tl jauhettua mustapippuria
» 2 dl Maitokolmion ruoka- tai kuohukermaa
» 3 Ojan kanalan munaa
» 1 pussi (150 g) juustoraastetta esim. Valio Emmental
» 1 dl persiljaa ja yrttejä oman maun mukaan

Aloita piiraan valmistaminen nyppimällä hieman pehmenneen voin joukkoon jauhot ja hienonnettu persilja tai yrttisilppu. Lisää lopuksi vesi. Sekoita tasaiseksi. Taputtele taikina halkaisijaltaan 26 - 28 cm:n piirasvuoan pohjalle ja reunoille.
Ruskista jauheliha voissa kuumalla pannulla. Jos käytät palvikinkkua, niin ruskista kinkkukuutioita hieman omassa rasvassaan. Lisää hienonnetut, esikäsitellyt sienet (Haihduta tuoreista sienistä pannulla ylimääräinen neste ennen jauhelihan joukkoon lisäämistä). Kuumenna seosta ja anna mahdollisen ylimääräisen nesteen vielä haihtua.

Hienonna halkaistu ja pesty purjo. Lisää purjo pannulle. Paista sekoitellen. Mausta. Ota pannu levyltä ja anna jäähtyä. Sekoita jauhelihaseokseen ruokakerma, munat, juustoraaste ja hienonnettu persilja sekä silputut yrtit. Maista täytettä, lisää tarvittaessa ripaus suolaa. Kaada täyte taikinapohjalle. Paista piiras uunin ala/keskiosassa 200 asteessa n. 40 min tai kunnes kypsä.



Viikon 33 lähiruokaresepti

Loppukesän vihannessato on parhaimmillaan, varsinkin erilaiset kaalit ovat nyt meheviä. Helpon kahden kaalin liha- tai lohipaistoksen teet paikallisista aineksista, joita löytyy Kalajoen ruokakaupoista.

KAHDEN KAALIN LIHA- TAI LOHIPAISTOS

Valmistusaineet 4-5 henkilölle:
» 1 (n. 1 kg) Alamäen Vihannesten kukkakaalia Himangalta
» 300 g Alamäen Vihannesten parsakaalia Himangalta
» 1 litra vettä
» 1 tl suolaa
» 1 rkl Maitokolmion Toholammin meijerin voita
» Lihaversio: 400 g Pöntiön Lihatuotteen kinkkusuikaleita tai jauhelihaa
   tai
» Kalaversio: 200 g Birkalan tai Kala-Kallen kylmäsavulohta ja 200 g kalajokista
   perunaa siivuina
» 1  iso sipuli
» 1/2  tl suolaa (ei kalaversiossa, koska kylmäsavulohessa on jo suolaa)
» 1/2  tl jauhettua mustapippuria myllystä
» 2 dl Toholammin Maitokolmion meijerin kuohukermaa
» 200 g kotimaista täyteläistä juustoraastetta esim. Valio punaleimaa

Valmistusohje:
Keitä paloitellut kukkakaalit ja parsakaalin varret (+ kalaversiossa perunasiivut) suolalla maustetussa vedessä lähes kypsiksi, n. 5 min. Lisää parsakaalin kukinnot ja keitä n. 3 min. Valuta kasvikset siivilässä ja siirrä voideltuun uunivuokaan.
Kuumenna voi paistinpannussa. Paista siinä jauheliha/kinkkusuikaleet ja hienonnettu sipuli.
Kalavaihtoehdossa kuullota sipuli ja lisää kuutioitu lohi.
Mausta. Lisää kerma ja puolet juustoraasteesta. Kaada liha/kala-peruna -seos vuokaan ja nosta kaaleja hieman näkyviin.
Paista 225 asteessa 15 min. Lisää loppu juustoraaste ja kuorruta 5 - 10 min.

Vinkki: Jos haluat paistoksesta ruokaisamman, voit lisätä lihan/kalan sekaan 200 g kuutioitua Jukkola Foodin leipäjuustoa Lohtajalta.



Viikon 31 lähiruokaresepti

Vielä on mansikka-aikaa jäljellä, joten nyt kannattaa tehdä suussasulava kakkuherkku. Mansikka-ajan jälkeen voit käyttää muita kotimaisia marjoja.

MANSIKKAINEN BRITA-KAKKU

Kakkupohja:
» 125 g Maitokolmion voita
» 1 dl kotimaista sokeria
» 2 keltuaista Ojan kanalan munista
» 1 1/2 dl Tyngän myllyn vehnäjauhoja
» 2 tl leivinjauhetta
» 1 dl maitokolmion maitoa

Marenki:
» 2 valkuaista Ojan kanalan munista
» 1 1/2 dl kotimaista sokeria
» 1 tl vaniljasokeria

Täyte:
» 1 l kalajokisia mansikoita
» 4 dl Maitokolmion kuohukermaa
» 1 prk Maitokolmion rahkaa
» 4 rkl kotimaista sokeria

Valmistusohje:
Aloita kakun valmistaminen vaahdottamalla voi ja sokeri. Lisää keltuaiset vatkaten. Sekoita joukkoon kuivat aineet seoksena vuorotellen maidon kera. Levitä kakkutaikina suorakaiteeksi (25 x 30 cm) leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Esikypsennä pohjaa uunin keskiosassa 180 asteessa 10 min.
Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri pieninä erinä. Vatkaa kunnes valkuaisvaahto pysyy kulhossa, vaikka kulho käännetään ylösalaisin. Levitä marenki lusikalla esipaistetulle kakkupohjalle. Paista vielä uunin keskiosassa 180 asteessa 15 min eli kunnes pinta on kauniin ruskea. Anna jäähtyä.

Valmista täyte: paloittele mansikat, säästä osa kokonaisina kakun päälle. Vatkaa kerma vaahdoksi ja yhdistä siihen rahka, johon on sekoitettu sokeri. Sekoita joukkoon mansikkapalat.

Leikkaa pohja kahteen yhtä suureen osaan. Irrota puolikas pohjalevy leivinpaperista lastalla ja siirrä varoen tarjoiluvadille. Levitä puolet täytteestä pohjalle. Nosta toinen levy päälle, levitä loput täytteestä ja koristele lopuilla mansikoilla. Nauti kakku, ennenkuin marenki ehtii pehmetä.



Viikon 30 lähiruokaresepti

Tämä klassikkoherkku vie kielen mennessään. Makeutta tasoittavat kirpeä tyrhihillo ja raikkaat mansikat. Resepti on yllättävän helppo eikä lomalaisenkaan tarvitse tuntikaupalla kokkailla.

TYRNI CRÉME BRULÉE

» 2 dl Maitokolmion kuohukermaa
» 1 1/2 dl Maitolmieon maitoa
» 1 vaniljatanko
» 5 Ojan kanalan kananmunan keltuaista
» 200 g tyrnihilloa
» 3/4 dl kotimaista sokeria

Pinnalle:
» 1/2 dl fariinisokeria

Kaada kerma ja maito kattilaan. Halkaise vaniljatanko, kaavi veitsellä siemenet ja lisää ne ja tangonpalat kerma-maitoseokseen. Kiehauta seos, nosta pois liedeltä ja anna jäähtyä hetki. Erottele kananmunista keltuaiset erikseen kulhoon. Lisää sokeri ja vatkaa seos löysäksi vaahdoksi. Ota vaniljatanko pois kerma-maitoseoksesta ja kaada seos keltuaisvaahdon joukkoon sekoittaen. Jaa hillo neljään 2 dl:n annosvuokaan, isohko kahvikuppikin käy. Kaada massa hillon päälle. Laita jokaisen vuoan päälle alumiinifolio ja nosta vuoat isompaan uunivuokaan tai uunipannulle. Kaada uunivuokaan lämmintä vettä annosvuokien puoleen väliin saakka.

Kypsennä 150-asteisessa uunissa noin vajaa tunti, kunnes massa on hyytynyt.
Nosta vuoat vesihauteesta ja jäähdytä. Ripottele pinnalle fariinisokeria ja paahda pinta nopeasti rapeaksi kuumassa uunissa grillivastuksen alla. Varo, ettei sokeri pala.

Tarjoa kalajokisten raikkaiden pilkottujen mansikoiden kanssa.

Vihje 1: Jos herkuttelun jälkeisenä aamuna illan kalori- ja kolesterolipommi soimaa omatuntoa, voit jäljelle jääneistä valkuaisista tehdä filmitähtienkin suosiman valkoisen munakkaan. Munakkaan päälle kalajokisia luomutomaatteja viipaleina.

Vihje 2: Jos mielesi tekee vielä lisää herkutella, tutustu ensi viikon unelmaherkkuun, johon myös tulee valkuaisia.



Viikon 29 lähiruokaresepti

KINKKUSIPATTI JA UUDET PERUNAT

Sipatti on Itä-Suomesta peräisin oleva vanha kunnon kotiruoka, joka maistuu täällä lännessäkin paikallisten uusien perunoiden kanssa. Helppo ja maistuva ruoka valmistuu alle puolessa tunnissa.

» 2 rkl Maitokolmion meijerivoita
» 3 rkl Tyngän Myllyn vehnäjauhoja
» 5-6 dl Maitokolmion maitoa
» ½ tl suolaa, (hieman mustapippuria)
» 300 g Pöntiön lihatuotteen ylikypsää palvikylkeä tai -kinkkua
» Uusia kalajokisia perunoita ja ruohosipulia. Salaattia.

Leikkaa kinkku pieniksi kuutioiksi. Laita lihat kattilaan ja kuumenna, kunnes saavat hieman väriä. Jos käytät vähärasvaisempaa kinkkua voit lisätä tarvittaessa nokareen voita. Lisää jauhot sekoittaen, älä anna ruskistua. Lisää lämmin maito ja sekoita, kunnes kastike sakenee. Mausta ja anna kiehahtaa ja sekoittele vielä n. 10 min. Tarkista maku.
Kastikkeen pitää olla sakeaa, mutta jos on liian jäykkää, ohenna tilkalla maitoa. Koristele ruohosipulisilpulla.
Jos haluat ”tuunata” ruokaa, niin voit lisätä lihojen joukkoon uutta sipulia ja pilkkoa lopuksi sipulin varret kastikkeeseen ruohosipulin tilalle.

Tarjoa sipatti kuorineen keitettyjen uusien mehevien kalajokisten perunoiden ja raikkaan salaatin kanssa. Murskaa perunoita hieman, niin maistuva kastike imeytyy perunoihin paremmin.



Viikon 28 lähiruokaresepti

JUNTIN HIILAREITA JA RAIKASTA SALAATTIA

Kesän grillikausi on parhaimmillaan ja viimeistään nyt on aika maistella taatusti kalajokisia Pöntiön Lihatuotteen sikaonnellisten viljapossujen lihasta tehtyjä mehukkaita grillimakkaroita. Juntin hiilari on jo klassikko ja enemmän makua kaipaavat laittavat grilliin valkosipulilla terästetyn version. Juntin hiilareita saat Kalajoen marketeista. Rapean grillimakkaran lisukkeena maistuu raikas kurkku-itusalaatti tyrnivinaigrettellä maustettuna.

Kurkku-itusalaatti ja tyrnivinaigrette:

» Pieni purkki Helenan herkut kurkku-sipulisalaattia (K-supermarket)
» Rasiallinen Käännän Itu ja Elon idätettyjä mungpapuja (K-supermarket ja S-Market)
» 0,5 dl kotimaista rypsiöljyä
» 0,4 dl Rajamäen kotimaista omenaviinietikkaa
» 0,3 dl kalajokista tyrnimehua tai vastaavaa kotimaista
» 2 tl Vääräkankaan hunajaa
» suolaa ja mustapippuria myllystä

Valuta kurkku-sipulisalaattista liika neste ja lisää idut, sekoita.
Sekoita öljy, balsamico, hunaja ja tyrnimehu sekä mausteet vispilällä tasaiseksi kastikkeeksi. Tarkista maku.
Lisää vinaigrette kurkku-ituseoksen sekaan, kääntele ja anna maustua puoli tuntia.

Tee huoneenlämpöisiin makkaroihin viillot, grillaa maltilla rapsakoiksi ja nauti ne kotimaisen sinapin ja kurkku-itusalaatin kanssa.



Viikon 27 lähiruokaresepti

Juhannuksen rasvaisten grilliruokien ja kokkaamisen jälkeen maistuu helppotekoinen ja maistuva kalaruoka.

KALA-KALLEN LOHIKIUSAUS

» 165g löylylohta
» 7 kalajokiseudulla kasvatettua perunaa
» 1 sipuli
» 1 dl paprikaa
» 1 dl Maitokolmion kermaa
» 1½ dl Maitokolmion kevytmaitoa
» 1 tl tilliä
» 1 tl sitruunapippuria
» ½ tl suolaa

Leikkaa kuoritut perunat hyvin ohuiksi suikaleiksi tai käytä valmiita perunasuikaleita. Leikkaa sipuli ja paprika kuutioiksi. Leikkaa löylylohiviipaleet pienemmiksi suikaleiksi. Sekoita löylylohi, perunat, sipuli, paprika ja mausteet keskenään ja kaada ne voideltuun uunivuokaan. Kaada lopuksi päälle kerma ja maito.

Paista lohikiusausta uunissa keskitasossa 225 asteessa noin 50 minuuttia.

Kala-Kallen Löylylohi
Pitkään kylmäsavustettu, aito Löylylohi ® syntyy kalajokisessa savusaunassa perinteisiä menetelmiä ja tuoreita ideoita yhdistellen. Ainutlaatuinen molemminpuolinen savustus tekee Löylylohen aidosta savunmausta vieläkin täyteläisemmän.

Kala-Kallen löylylohta, Maitokolmion tuotteita ja kalajokista perunaa saa paikallisista elintarvikeliikeistä.