Kalajokiseudun Maaseutuelämyksiä

Elämyksiä arkeen ja juhlaan

Kirsti Oulasmaa”Tämä seutu yllättää monet monipuolisuudellaan. Läheltä löytyy niin luontoa, kulttuuria kuin kaupungin kauppavilinää”, sanoo pitkän linjan maaseutukehittäjä, Rieska-Leader ry:n toiminnanjohtaja Kirsti Oulasmaa.

Itse hän vie mielellään vieraansa kiertämään vaikkapa alueen vanhoja puukirkkoja ja Kalajoelle merta ihailemaan. ”Kesällä käydään tietysti laavulla paistamassa makkaraa, ja marja-aikana poimitaan samalla mustikoita.”

Oulasmaa on huomannut, että ulkomaisille vieraille kauppojen kierteleminenkin voi olla yhdenlainen elämys - siellä kun näkee paikallista arkea.

”Ylivieskassa kannattaa kauppareissun lomassa myös jalkautua keskustaan. Varsinkin jokimaisema ja vanhan myllyn seutu ovat näkemisen arvoisia.”

Yösijoja alueelta löytyy niin hotellien kuin mökkimajoituksenkin ystäville. Lapsiperheille Oulasmaa suosittelee maatilamajoitusta, joka vie keskelle aitoa elävää maaseutua viljelyksineen ja karjatiloineen.

”Maatilat tarjoavat pieniä arjen elämyksiä. Vieras voi päästä mukaan vaikkapa kuokkimaan perunaa tai kokeilemaan käsin lypsämistä.”

Tilat tarjoavat majoituspalvelujen ohessa usein myös pieniä ohjelmapalveluja. Joillakin on omaa ohjelmaa myös erityisryhmille tai vaikkapa ikäihmisille. ”Green care eli vihreä hoiva on nosteessa. Monelle pienelle tilalle se on yksi tulevaisuuden mahdollisuus”, Oulasmaa toteaa.

Viihtyipä matkalla maalla, metsässä tai kaupungissa, yksi asia on kuitenkin varma - nimittäin se että reissun päällä tulee aina jossain vaiheessa nälkä. Oulasmaa vie itse vieraansa mielellään tutustumaan paikallisiin makuihin.

”Monessa ruokapaikassa on kunnia-asia ja jopa itsestäänselvyys, että raaka-aineet hankitaan läheltä tai että pöydässä on oman pellon perunaa.”