Kalajokiseudun Maaseutuelämyksiä

Maaseudun aarteet odottavat löytöretkeilijää

Tiina OjakangasMajapaikka on matkaajalle muutakin kuin pelkkä yösija. Se voi olla myös paikka joka vie hetkeksi pois tutusta arjesta. Yksi sellainen on Alavieskan Taluskylällä sijaitseva Linnakallio: tunnelmallinen miljöö, ympärillä luontoa ja rauhallinen maalaiskylä.

”Ihmiset arvostavat täällä rauhaa ja luonnon läsnäoloa. Monelle riittää, että pääsee kävelemään metsässä sekä uimaan ja saunomaan”, kertoo Linnakalliota emännöivä Tiina Ojakangas.

Asiakkaita tuo sekin, että samassa paikassa onnistuu niin tilaisuuksien järjestäminen kuin majoittuminen, ruokailu ja oheisohjelma. Linnakalliolla pidetään paljon perhejuhlia, ja erilaisia ryhmiä käy myös päiväseltään. Tarjoiluista huolehtii oma pitopalvelu.

”Perinteinen kotiruoka on se mitä useimmat matkalaiset haluavat. Käytämme tietysti myös mahdollisimman paljon alavieskalaisten yrittäjien tuotteita.” Yritteliäisyys kuuluu alueelle tyypilliseen luonteenlaatuun, samoin kuin ystävällinen ja tasavertainen asenne vieraita kohtaan. Niistä kumpuaa myös hyvä palvelu, joka on jokaisen matkailuyrityksen elinehto. Linnakalliollakin tilaisuudet suunnitellaan yhdessä asiakkaan kanssa, ja toiveet pyritään parhaimman mukaan toteuttamaan.

Ojakangas on huomannut, että ihmisiä kiinnostaa etenkin paikan tarina. Linnakalliolla kaikki alkoi yhden miehen unelmasta: Ojakankaan isä Kosti Nahkala rakensi paikkaa yli kahden vuosikymmenen ajan perinteistä rakennustapaa kunnioittaen. Hänen kädenjälkensä näkyy kymmenissä rakennuksissa pohjalaistalosta pahkakirkkoon, kodasta kesäteatteriin.

Linnakallion omaperäinen miljöö saa ensikävijän ihmettelemään, miten metsän keskeltä voi löytyä tällainen paikka. Samalla se kuvastaa seudun tarjontaa yleisemminkin: suurten keskusten ulkopuolella jokainen kulkija saa tuntea itsessään ripauksen löytöretkeilijää. ”Täältä voi yhä löytää helmiä, joista ei aiemmin ole kuullutkaan”, Ojakangas hymyilee.