Kalajokiseudun Maaseutuelämyksiä

Taitajien kädet kertovat tarinaa

Satu Somero”Tällä seudulla käsillä tekeminen kumpuaa aidosta perinteestä. Käsityöt eivät täällä ole vain trendi vaan osa jokapäiväistä arkea”, sanoo kalajokinen tekstiilialan yrittäjä Satu Somero.

Kun tekijöitä on paljon, syntyy myös kilpailua. Se taas kannustaa tekemään yhä paremmin ja taitavammin. Niinpä alueen markkinoilta, myyjäisistä ja kirpputoreilta löytyy harrastajien tekeminä toinen toistaan kauniimpia ja taidokkaampia käsitöitä.

Somero itse on yksi alueen tunnetuimmista käsityöammattilaisista. Hänen perustamansa Pisa Design valmistaa pellavatekstiilejä kodin sisustukseen sekä uniikkitöitä osin kierrätysmateriaaleista.

Kalajoen seudulla on Someron mukaan nousemassa myös uusi tekijäpolvi, joka pursuaa innostusta ja tekemisen paloa. He tekevät käsityötaidetta ammatikseen, tinkimättä omaperäisyydestään. ”Kun taustalla on pitkät perinteet ja laaja harrastuspohja, se ohjaa kaikkia tekemään parhaansa.”

Jos paikallinen design kiinnostaa, Somero kehottaa suuntaamaan ateljeihin ja puoteihin. Silmät kannattaa pitää auki myös kahviloissa, museoissa tai muissa käyntikohteissa. ”Yllättävissäkin paikoissa voi tehdä löytöjä. Siksi kannattaa kulkea avoimin mielin.”

Alueen taitajien käsissä muokkautuvat niin lasi, savi, puu ja tekstiilit kuin paikalliset luonnonmateriaalit. Tunnusomaista on selkeä, hieman rouheinenkin tyyli, josta ympäröivän maiseman vaikutus välittyy käsinkosketeltavana.

Someron mukaan se ei ole ihme: rannikon lakeuksilla riittää tilaa, rauhaa ja puhdasta ympäristöä. Tämän kaiken keskellä on inspiroivaa työskennellä. ”Käsillä tekeminen on tapa kertoa tarinaa. Täällä se tarina on kaiken aikaa tässä ja nyt, ympäröivässä maisemassa.”